kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 31-08-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zuiderveen

1. Zuiderveen is een voormalig buurtschap onder Noordbroek. 2. Zuiderveen is een buurtschap in de Oldambt in de provincie Groningen gelegen aan de zuidzijde van Winschoten boven Oude Pekela langs de weg met dezelfde naam.

1. Zuiderveen onder NoordbroekDe Nieuweweg

Ongeveer evenwijdig aan de oude weg door Uiterburen en de Zuiderstraat te Noordbroek is plusminus 1750 een weg aangelegd van de toren te Zuidbroek in noordelijke richting tot over het Noordbroeksterdiep. Tevoren was het daar allemaal woeste grond, veen en heide. De weg Uiterburen-Zuiderstraat was de oude weg. Daarom werd deze de Nieuwe weg genoemd. Aan deze weg stonden vroeger onder de gemeente Noordbroek nog verscheidene huizen. Dit was het Zuiderveen.
Aan het eind van de Nieuweweg was een til gelegd om over het Noordbroeksterdiep op de Sappemeersterweg te komen. Dit was de Nieuwe Til. Ongeveer in het jaar 1865 werd het Noordbroeksterdiep verbreed en de onderhoudsplichtigen waren niet bereid of niet bij machte om er een brug te leggen. Toen kwam er een overzetschouw. In 1888 moest er een nieuwe schouw wezen, die betaald werd door de gemeente, omdat de kinderen er ook gebruik van moesten maken voor het bezoeken van de school te Stootshorn.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.