kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 11-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Xandra Donders

Xandra Donders (1962, Groningen) volgde haar opleiding aan de Academie Minerva in Groningen (1980-'85) en ging vervolgens van 1985 tot 1986 naar de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Het kleurrijke werk van Donders gaat vaak over droom en werkelijkheid. Donders heeft een unieke grafische techniek ontwikkeld, waarbij ze een met inkt ingerolde linoleumplaat over een acrylschildering heen drukt.

Zij heeft lesgegeven aan de Academie Minerva in Groningen en aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen. In 1993 heeft zij een gastprofessoraat vervuld aan de AVU -(Academie voor Beeldende Kunsten) - Praag Tsjechische Republiek.

Zelf zegt ze dat ze zich verwant voelt met Werkman, Benner, Matisse en Klee. In haar kunstwerken komen de composities terug in de vorm van piramide opstellingen, ovalen, cirkels, en doorgaande lijnen met hoekige verbindingen. In deze composities verwerkt Donders symbolen die erg dicht bij haarzelf staan en te maken hebben met eigen belevingen. Voorbeelden zijn moeder met kind, zoals in de series Chinees Water en Uit de zee geboren; drie figuurtjes die haar man, haar kind en Donders zelf vertegenwoordigen, zoals in het werk Herero's laantje; dierfiguren als paradijsvogels, giraffes en uilen, huizen en bomen. Er zijn echter aan deze symbolen ook universele betekenissen toe te dichten die uitdrukking geven aan voor iedereen herkenbare waarden, behoeften en emoties. denk aan liefde, geborgenheid en veiligheid. In de manier waarop de beschouwer deze betekenissen zelf ervaart en ontdekt, bevindt zich de waarde van het schilderij.

Websites:
xandradonders.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.