kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 15-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wim Faber

Willem (Wim) Faber (Zutphen 1927 - Groningen 2006 ) was architect en Groningstalig (Hogenlandsters) schrijver. Hij was groeide op in de stad Groningen. Via zijn vader, de kunstschilder Johann Faber, kwam hij in contact met leden van kunstvereniging De Ploeg. Het contact met de schrijver Jan Boer en diens verhalen en gedichten stimuleerde Faber om in de Hogelandster variant van het Gronings te gaan schrijven.

Hij publiceerde in Krödde, Toal en Taiken en het Oost-Friese tijdschrift Diesel. Naast reguliere uitgaven verschenen talrijke bundels in eigen beheer, door de auteur eigenhandig gedrukt, geïllustreerd en gebonden. In de bundel Sint Maarten - Suntermeerten (1989) verzamelde Faber 150 liedjes. Hij vertaalde eigen werk naar het Oost-Fries en werk van Oost-Friese en Nederlandse schrijvers naar het Gronings. Voor de Grunneger Daansers schreef en componeerde hij het zang- en dansspel Enter over Twenter.

Van 1960 tot 1980 deed Faber freelance-werk bij de RONO, als verslaggever, presentator en als schrijver van hoorspelen, liedjes, gedichten en verhalen voor kinderen.

Hij was van 1981 tot 1999 bestuurslid van Stichting 't Grunneger Bouk, naast redactielid was hij illustrator van Toal en Taiken.

Voor zijn inzet en vele verdiensten op het gebied van de Groninger cultuur ontving Faber de K. ter Laanprijs 1988.

Websites en bronnen:
www.webloug.nl/willem-faber/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.