kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 14-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willem de Mérode

Willem de Mérode is het pseudoniem van Willem Eduard Keuning (Spijk (Groningen) 1887 - Eerbeek 1939), een Nederlandse dichter. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste calvinistische dichter van zijn generatie. P.J. Meertens noemt hem een christelijk renaissancedichter. De Mérode / Keuning was een geliefde onderwijzer, totdat hij door zijn homoseksualiteit in conflict kwam met de maatschappij en het geloof. In 1924 werd hij wegens een seksueel contact met een minderjarige van 16 jaar veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf.

Hij debuteerde in 1915 (Gestalten en stemmingen) met neoromantische gedichten onder invloed van Geerten Gossaert.

Willem Eduard Keuning woonde van 1907 tot 1924 in Uithuizermeeden, waar hij zijn brood verdiende als onderwijzer, totdat hij in 1924 veroordeeld werd tot acht maanden gevangenisstraf wegens seksueel contact met een minderjarige jongen. Hij werd voor drie jaar uit het ambt gezet, maar gaf ook later geen les meer.

Na zijn vrijlating wijdde hij zich geheel aan het schrijven, waarbij hij probeerde 'de tragedie van een onmogelijke liefde' vorm te geven, aldus zijn biograaf Hans Werkman. Volgens hem schreef De Mérode 'in de spanning van jongensliefde en een mystieke beleving van christelijk geloof'. De dichter verliet de gereformeerde kerk, maar bleef gelovig.

In deze periode schreef hij de bundel De rozenhof (1925).

Zijn werk, dat voor een groot deel bepaald wordt door het conflict tussen zijn geloof en zijn seksuele geaardheid, werd later realistischer met soms wat cynische ondertonen. Hij publiceerde ook belangrijke bewerkingen van oosterse poëzie (Omar Khayyam: kwatrijnen, 1931; Chinese gedichten, 1933).

Websites:
• https://www.willemdemerode.nl/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.