kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 03-05-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wiert Jacob Eelssema

Wiert Jacob Eelssema (1902 't Waar/Nieuw Scheemda - 1970 Nieuwolda) wasournalist, criticus en schrijver (soms onder het pseudoniem Jan Hendrik Vos) van een groot aantal toneelstukken, merendeels kluchten, deels Groningstalig. Hij schreef verder jongens- en meisjesboeken, sprookjesbundels, romans en detectiveverhalen en een aantal Nederlandstalige streeekromans met het plattelandsleven van Oldambt als inspiratiebron. Andere pseudoniemen: Bibiane Gaaikema, Jan Hendrik Vos en Jacques van Workum.

Hij schreef veel onder schuilnamen. Onder eigen naam o.a. „Twee Hollandse jongens dwars door Amerika”; „Adrie en de grote boerderij”; „Hans de detective”, „Late Oogst" en verschillende toneelstukken, o.a. het blijspel n Kerel.

Als journalist en criticus schreef Eelssema voor het Nieuwsblad van het Noorden, Winschoter Courant/De Noord-Ooster, De Eemsbode en tal van huis aan huis-bladen en tijdschriften. Als schrijver, publiceerde hij, soms onder pseudoniem, meer dan vijftig, deels Groningstalige toneelstukken, kluchten, detectiveromans, kinderboeken en streekromans, geïnspireerd op het Oldambtster plattelandsleven.

Eelssema kwam van een boerengeslacht uit Siddeburen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Eelssema verguisd. Jurriën Pieter, zijn broer, was bij de NSB. Zelf was hij lid van de Duitse Kultuurkamer. Eelssema was niet politiek geëngageerd en schreef in de oorlog door.

David Brown's detectiveserie was een reeks van de hand van Eelssema onder het pseudoniem Jacques van Workum, uitgegeven door uitgeverij Graauw in Amsterdam. Henri Pieck verzorgde de illustraties.

Websites en bronnen:
www.nazatendevries.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.