kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 27-02-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Westerdijkshorn

Westerdijkshorn (Gronings: Diekshörn) is een plaats in de gemeente Het Hogeland. Er liggen een aantal huizen en boerderijen. De plaats wordt gekenmerkt door de vroegere begraafplaats met de kenmerkende toren.


Grotere kaart weergeven

De plaats is ontstaan op de plaats waar de Wolddijk een nagenoeg haakse hoek maakt. De naam is hier dan ook een verwijzing naar: horn = hoek. Ook aan de oostzijde van Innersdijken, het gebied waaromheen de dijk ligt bevindt zich een dijkshorn, vandaar dat het voorvoegsel Wester is toegevoegd.

Op deze plek werd na de bedijking binnendijks het gehucht Dijckshorne gesticht, waarbij aan zuidzijde op een wierde omstreeks de 13e of 14e eeuw een kerkje werd gesticht. Van dit kerkje zijn geen afbeeldingen bekend. De inwoners werden begraven op de 'heilige grond' rond de kerk.
In de 15e eeuw werd er in de zuidwestelijke hoek van de begraafplaats een vrijstaande klokkentoren bij gebouwd, waar in 1658 een klok werd gehangen. In 1686 werd de kerkelijke gemeente samengevoegd met die van Onderwierum (hetgeen overigens ook al zo was van 1604 tot 1650), hetgeen gedurende de hele 18e eeuw zo bleef. Eerst kwam de dominee hiervoor naar Westerdijkshorn, maar - toen het inwoneraantal steeds verder afnam - vervolgens alleen nog naar Onderwierum. Er werden daarop alleen nog doop- en trouwdiensten gehouden. Het kerkje verviel vervolgens.


De toren is meerdere keren ingestort en herbouwd, de laatste keer in 1976.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.