kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 29-08-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Waterkampen

De Waterkampen is een voormalig waterschap dat ten noordoosten van Noordbroek in Noordbroeksterhamrik lag, werd omsloten door het Lutjemaar (gemeentegrens tussen Menterwolde, Slochteren en Delfzijl) in het noorden, de Hardeweg in het oosten en zuiden en de weg de Hamrik in het westen.

In de Waterkampen stond ook een windmolen, een houten spinnenkop met een vlucht van ca. 15-17 meter.
De molen sloeg uit op het Lutjemaar (Siepsloot).
Deze molen stond ten oosten van de toenmalige boerderij Slagter. Hij is gebouwd in 1890 door Wiertsema uit Scheemda voor zestienhonderd gulden. hij werd afgebroken in 1933/34. Hij was gedeeltelijk eigendom van Gebr. Slagter. De onderdelen werden gebruikt voor het bouwen van een nieuwe schuur.
Zie details www.molendatabase.org


20 juni 1935 werd de Waterkampen toegevoegd aan Korengarst. De gronden van de Waterkamp liggen iets hoger dan die van de Korengarst. De bemalingswerktuigen van Korengarst (een stoomgemaal en windmoter) hadden ruim voldoende vermogen om ook de Waterkampen droog te bemalen. Het waterschap Korengarst besloeg op dat moment 249 Ha, dat van de Waterkampen was iets groter dan 38 Ha. Aangezien de kunstweg naar Noordbroeksterhamrik tussen de twee waterschappen in ook werd toegevoegd besloeg het waterschap na deze handeling 288 Ha.


Het gebied wordt tegenwoordig beheerd door het waterschap Hunze en Aa's.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.