kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 02-01-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Volcher Coiter

Volcher Coiter (ook wel Coyter of Koyter) (Groningen, 1534 - Brienne-le-Château, 2 juni 1576) was een Nederlands medicus en gerenommeerd anatoom, die zich vooral bezighield met de studie naar comparatieve osteologie. Tevens was hij de eerste die cerebrospinale hersenvliesontsteking beschreef.

Volgde met een beurs van de stad Groningen een medische opleiding aan verschillende universiteiten in Europa, waaronder die te Bologna. Hij was onder andere de leerling van Ulisse Aldrovandi, Gabriele Falloppio, Bartolomeo Eustachi en Guillaume Rondelet. Hij werd in 1569 de stadsdokter van Neurenberg, en ging later werken als veldarts in het leger.

Enkele van zijn werken zijn Externarum et Internarum Principalium Humani Corporis Partium Tabulae (1573) en De Avium Sceletis et Praecipius Musculis (1575). Zijn werken bevatten gedetailleerde anatomische studies van vogels, alsmede een classificatie van deze vogels op basis van hun lichaamsbouw en gedrag. Coiter wordt bezien als een van de grondleggers van de moderne zoölogie, samen met de Zwitser Conrad Gesner, (1516-1565), de Italiaan Ulisse Aldrovandi (1522-1605) en de Fransman Guillaume Rondelet (1507-1566).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.