kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 28-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Van Starkenborghkanaal

Kanaal, lopend van het Eemskanaal ten oosten van de stad Groningen tussen de nieuwe stadswijken Lewenborg, Ulgersmaborg en Beijum enerzijds en de rest van de stad anderzijds naar de Groningse grens bij Gerkesklooster-Stroobos; hier sluit het aan op het Friese Prinses Margrietkanaal. Lengte 27 km; bevaarbaar voor schepen tot 2000 ton. Het kanaal werd geopend in 1938 ter verbetering van de scheepvaart van Delfzijl via Groningen en Friesland met het westen des lands.

Het kanaal heeft ten oosten van Groningen aansluiting op het Winschoterdiep, kruist bij Dorkwerd het Reitdiep en ten oosten van Aduard het Aduarderdiep. Ten westen van Zuidhorn, bij Noordhornerga en Noordhornertolhek, sluit
het Hoendiep op het kanaal aan, dat de rest van dit smalle(re) diep door verbreding ervan en door naamsverandering (van Hoendiep in Van Starkenborghkanaal) opslokte.

Verder westwaarts komen tal van kleinere wateren erin uit: Niezijlsterdiep, Hoerediep, Wolddiep, Grootegasterbocht, Visvlieterdiep, Doezumertocht en Lauwers/Oude Vaart.

Het kanaal is genoemd naar A.W.L. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer, o.a. Commissaris der
Koningin
in de provincie Groningen in 1925-1933 en Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indiƫ in 1936-1945.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.