kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 03-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ton Broekhuis

Ton Broekhuis, (Heerlen 21 juni 1951) Fotograaf. Initiator van usva Noorderlicht Fotogalerie en Gronings Foto Kollektief, en directeur van Fotomanifestatie Noorderlicht.

In 1990 richtte hij de Noorderlicht Fotomanifestatie op. Noorderlicht is vooral bekend van het tweejaarlijkse fotofestival, dat afwisselend in Groningen en Leeuwarden plaatsvindt, en van de fotogalerie aan het A-kerkhof. Het fotoplatform komt voort uit de USVA (studenten)Fotogalerie, waar Broekhuis lange tijd docent was.

Hij kreeg zijn opleiding aan de School voor Fotografie in 's-Gravenhage. In 1977 als autonoom fotograaf begonnen. Zijn eerste tentoonstelling had hij in 1978 in het Kijkhuis in 's-Gravenhage. Sinds 1979 is hij docent aan de usva.

Van oorsprong documentair fotograaf, ontwikkelde Broekhuis zich tot esthetisch fotograaf. Hij woont en werkt al bijna twintig jaar in Noord-Nederland, en kreeg bekendheid door zijn strakke landschapsfotografie. In 1994 verbleef hij op uitnodiging van de l'Ecole Nationale de la Photographie een maand in Arles als artist in residence. Broekhuis werkt als freelancer onder meer voor Trouw en de Volkskrant.

Verder maakte hij diverse fotoboeken Voorheen De Vooruitgang. Voormalige aardappelmeel- en strokartonfabrieken mn de Veenkoloniƫn (1986), Een wijde blik verruimt het denken (over het Groninger landschap) (1991), Levensberichten uit de Maramures - tien jaar leven in een Roemeens dorp (1990) en Een hele verbetering. Tien jaar Stadsvernieuwingsfonds in Groningen 1985-1994 (1994).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.