kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 13-11-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Siebe Jan Bouma

Siebe Jan (Siep) Bouma (Groningen, 23 maart 1899 - Den Haag, 10 december 1959) was een architect en stedenbouwkundige. Aanvankelijk ontwierp hij in een aan de Amsterdamse School verwante stijl, later liet hij zich inspireren door het werk van de Hilversumse architect W.M. Dudok. Afhankelijk van het type en de situering van een bouwwerk koos hij soms ook voor een traditionalistische of een nieuw-zakelijke benadering.

Er is in zijn werk een duidelijke voorkeur merkbaar in de richting van de Amsterdamse School en kubisme. Een aantal van zijn ontwerpen zijn versierd met werken van de Groninger beeldhouwer Willem Valk (1898-1977).

Van 1919 tot 1942 in dienst van de gemeente Groningen.
Na eerst gewerkt te hebben als timmerman (1919) en bouwkundig tekenaar (1920) voor de gemeente Groningen, werd hij in diezelfde stad stadsarchitect.
Hij ontwierp er vele gebouwen en gebouwtjes (van transformatorstations tot scholen, van lantaarnpalen tot een politiebureau en straatmeubilair; o.m. urinoirs, bruggen, gemalen, transformatorhuisjes, enkele woonwijken, waaronder de Bloemenbuurt (1925-28) en een woonblok aan de Turfsingel (1936-37), het kantoor voor de Dienst Gemeentewerken (Gedempte Zuiderdiep, 1925-28), en monumentale schoolgebouwen als de vm. Leonard Springer- en Mulock Houwerschool (Parkweg, 1926-27) en de vm. Van Houten-school (Oliemuldersweg, 1930-31).

Hij werd in 1941 lid van De Ploeg, maar had eerder al veel contact met Ploegleden. Schilderde (les van Johan Dijkstra) en was een kundig amateurfotograaf.

Bouma vertrok in 1942 uit Groningen en werd toen directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. In 1948 werd hij aangesteld als eerste directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In 1951 maakte hij het stedenbouwkundig/architectonisch ontwerp van Madurodam.

Bouma was ook een kundig amateurfotograaf, vooral van architectonisch interessante gebouwen op het platteland. Zijn collectie is beschikbaar bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Bouma ontwierp ook meubels, lampen en glas-in-lood.

Als wetenschappelijk hoofdambtenaar was Bouma werkzaam voor het project Documentatie Landelijke Bouwkunst (1956-59).

Bouma was de vader van tv-presentator Bob Bouma, actrice Maya Bouma en cabaretière Annelies Bouma.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.