kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 23-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Siebe Hansma

De in Stadskanaal gevestigde beeldend kunstenaar Siebe Hansma (Surhuizum, 14 januari 1949) is zowel beeldhouwer, tekenaar, als collagekunstenaar. In zijn werk maakt hij gebruik van geometrische figuren, die elkaar in evenwicht houden. Balans is een belangrijk thema in zijn werk. Hij werd opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen.

Hansma kreeg tot buiten de landsgrenzen bekendheid als constructivistisch kunstenaar (vooral in de Verenigde Staten). Hij werkt zowel in het platte vlak als driedimensionaal. Zijn geschilderde stalen sculpturen worden gekenmerkt door geometrie en een voorkeur voor primaire kleuren, in het bijzonder grijs en rood.

Evenwicht en balans vormen de thematiek van zijn werk. Zijn plastieken zijn vaak opgebouwd uit een aantal elementen die in oppervlak of volume gelijk aan elkaar zijn, maar in vorm verschillen. Een bekend werk in de openbare ruimte van de stad Groningen is de tweedelige sculptuur aan het Gedempte Damsterdiep op het voormalige Slachthuisterrein (1988).

In 1975 kreeg hij de drempelprijs van de Gemeente Groningen.
De Cultuurprijs van de Gemeente Groningen werd door hem in 1988 ontworpen.
In 2002 stopte hij met zijn werk als beeldend kunstenaar.

Werk in de openbare ruimte (selectie)
1988 - gemeente Groningen
1989 - Gewestelijk Arbeidsbureau in Almere
1990 - gemeente Veendam en AVEBE, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag, gemeente Emmen
1992 - gemeentehuis in Stadskanaal

Werk in collecties (selectie)
Werk van Hansma bevindt zich in de collecties van het Groninger Museum, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Museum of Modern Art in New York, het Fries Museum in Leeuwarden, Sainsbury Centre for Visual Arts in Norwich en het Museum Moderner Kunst Landkreis Cuxhaven.

Websites:
www.siebehansma.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.