kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 07-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Saalien

Geologisch tijdvlak, 240.000 tot 126.000 jaar geleden, ook wel Saaleglaciaal genoemd. Het Saalien was de voorlaatste ijstijd (het voorlaatste glaciaal). Het noordelijke deel van Europa was bedekt met een dik pakket landijs. Het landijs bestond uit lobvormige ijstongen die soms een doorsnede hadden van enkele tientallen kilometers. Als gevolg van uitschuring door een dergelijke ijstong ontstond aan het eind van het saalien het circa 20 kilometer brede oerstroomdal van de Hunze.

Dit Hunzedal wordt in het westen scherp begrensd door de Hondsrug. De oostelijke dalrand is door opvulling met jonger sediment niet goed meer aan het oppervlak waarneembaar. Het gebied ten oosten van de huidige Hunze wordt aangeduid als de Hunzevlakte (het huidige veenkoloniale gebied). Op de actuele hoogtekaart is dat ook nu nog goed zichtbaar.

Tijdens het saalien persten gletsjertongen die voor het landijs lagen, ook de ondergrond omhoog. Zo ontstond onder meer de pleistocene rug van Schildwolde en Siddeburen.

Het saalien werd voorafgegaan door een warmere periode, het Oostermeer Interglaciaal en gevolgd door het Eemien. Het Saalien is de laatste etage van het Midden Pleistoceen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.