kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 19-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rudolphus Agricola

Rudolphus Agricola, (Baflo 1444 - Heidelberg 1485), humanist, filosoof, classicus, literator. Hij was een van de eerste en belangrijkste humanistische geleerden van Noord-Nederland.

Eigenlijk Rudolf/Roelof Huusman/Huesman. Zoon van Hendrik Vries, persona van Baflo en abt van Selwerd en Sicka. (De naam agricola is Latijn en betekent evenals huisman "boer".)

Zijn opleiding werd gedeeltelijk bekostigd door de bisschop van M√ľnster, hij studeerde in Erfurt (1456), Keulen (1462) en Leuven (1465), vertrok vervolgens naar Pavia.

Agricola promoveerde in Ferrara en hield daar in 1476 een veel bewonderde rede (In laudem philosophiae).

In 1479 keerde hij terug naar de van 1480-1484 was hij secretaris van de stad Groningen.

Hij maakte diverse dienstreizen, o.a. naar het Bourgondische hof. Tijdens deze reizen bezocht hij vele bibliotheken om handschriften te bestuderen. Hij wees verschillende eervolle aanbiedingen af, maar vertrok in 1484 via Deventer (Alexander Hegius) naar Heidelberg (bisschop Johannes Dalberg), waar hij in 1485 na een reis naar Rome overleed.

Agricola voerde een uitgebreide correspondentie met geleerden in geheel Europa, o.a. met de drukker Rusch in Straatsburg, en behoorde tot de Aduarder Kring.

Daarnaast tekende hij, had hij belangstelling voor muziek (fluit) en was betrokken bij orgelbouw (Ferrara, Groningen en Kampen). Hij vertaalde uit het Grieks in het Latijn, sprak zeer goed Latijn en schreef gedichten. Zijn belangrijkste werken zijn De inventione dialectica (1476, een filosofisch leerboek) en een Vita Petrarcae (1474/7). Beide typische voorbeelden van humanistische genres.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.