kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 29-08-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Roodetilsterpolder

De Roodetilsterpolder (ook: Roodetilstermolenpolder of Rodetilster molenkolonie) is een 281 ha groot voormalig waterschap in de Nederlandse provincie Groningen. Het schap lag ten zuidoosten van Noordbroek. Polder De Roode Til is genoemd naar de Roodetil, de brug (til) over het Buiten Nieuwediep in de Scheemderstraat.

De noordgrens lag bij de Scheemderstraat, de oostgrens bij de grens tussen de gemeenten Menterwolde en Oldambt, de zuidgrens lag iets ten noorden ven de Klingeweg en de westgrens ten westen van bebouwing van Uiterburen. Waterstaatkundig gezien ligt het gebied sinds 2000 binnen dat van het waterschap Hunze en Aa's.

Roodetilster windmolen
De polder "De Roode Til" had ook een molen. Men vond deze molen tussen Noordbroek en Scheemda, aan de rijksweg naar Winschoten waar het Buiten Nieuwe diep die weg kruist. Hij is gebouwd in 1799 en gesloopt in 1936.
De achtkante bovenkruier was een grondzeiler die uitsloeg op het Buiten Nieuwediep. Hij had roeden met een lengte van 19,50 met zelfzwichting op beide roeden. De molen raakte zijn functie kwijt, omdat er een gemaal voor in de plaats kwam. In 1916 werd een Brons ruwoliemotor van 28 PK in een gebouwtje ernaast aangebracht. Deze had een vijzel van 1,30 meter. In 1967 is dit gemaal gesloopt. Deze motor staat nu in de molen in Beneden Leeuwen.
Nieuw gemaal ter plekke: 'De Rode Til'.

Op 24 april 1936 waaide de molen in en in datzelfde jaar werd hij afgebroken door molenmaker H. Wiertsema.
Molenaars zijn hier geweest: S. Bos en T.J. Wolthuis.

Voor verdere details zie www.molendatabase.org

Bij deze molen stond ook een seinmast waaraan een seinmast werd opgetrokken om te seinen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.