kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 19-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pieter Jongeling

Pieter (Piet) Jongeling (Akkerwoude (Dantumadeel) 1909 - Amersfoort 1985) was een journalist, verzetsstrijder, gereformeerd GPV-politicus en onder het pseudoniem Piet Prins kinderboekenschrijver. Geboren Fries, maar opgegroeid in Winschoten, Oost-Groningen.

Zoon van een schoolhoofd en zelf ook enige tijd onderwijzer. Werd echter journalist. Hoofdakte; redacteur buitenland Provinciale Groninger Courant (1937-41), gevangen in concentratiekamp Sachsenhausen (1942-45).

Hij was vanaf 1945 hoofdredacteur van de Nieuwe Provinciale Courant. Als gevolg van een kerkstrijd binnen de Gereformeerde Kerken werd hij in 1948 ontslagen.

Vond als hoofdredacteur van het Gereformeerd Gezinsblad (1948-74; sinds 1968 Nederlands Dagblad) een belangrijke roeping. Was als antirevolutionair actief in het verzet. Sloot zich in de oorlog aan bij de vrijgemaakte Gereformeerde kerken. Vanaf 1963 zestien jaar vertegenwoordiger van het GPV in de Tweede Kamer, waarvan acht jaar als eenling. Zijn beginselvaste optreden en grote welsprekendheid droegen bij tot de verovering van een tweede kamerzetel in 1971 (fractievoorzitter tot 1977). Liet een authentiek gereformeerd geluid horen en was in de roerige jaren zestig een warm verdediger van het Huis van Oranje.

Schreef onder het pseudoniem Piet Prins meer dan 40 kinderboeken; hij werd vooral bekend door de Snuf-serie.

Websites:
• https://www.trouw.nl/nieuws/pieter-jongeling-boegbeeld-van-het-vrijgemaakte-leven~b13ce326/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.