kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 30-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piet Kruger

Piet Kruger (Middelstum 1929) was een bijzonder sportman met een mythisch aureool om zich heen. De figuur Piet Kruger, metselaar in ruste in het Noord-Groninger dorp Huizinge, heeft tal van sterke verhalen opgeleverd. Hij won als schaatser de Noorderrondritten van 1954 met bijna een half uur voorsprong op nummer twee, J.J. van Buren. Veelzeggender is dat de nummer drie van deze tocht, niemand minder dan Jan Uitham, op 33 minuten achterstand de finish in Winsum bereikte.

In de elfstedentocht van 1956 werd hij zevende, maar was hij een van de mannen die de meeste indruk maakte. Ook in het langebaanschaatsen was Kruger goed.

Hij ging niet in op de uitnodiging van bondscoach Klaas Schenk om met de grote namen uit die tijd, zoals Kees Broekman, Wim van der Voort en Egbert van 't Oever, plaats te nemen in een selecte groep van de beste landelijke schaatsers. Hij bedankte voor de eer omdat hij met metselen meer zou kunnen verdienen.

Ook als wielrenner behoorde Kruger tot de besten, al kan dat niet uit zijn erelijst worden afgeleid. De 'beul van Huizinge' miste daarvoor het nodige koersinzicht en bovenal de nodige stuurmanskunst. Hij wilde net zo hard door de bocht als op het rechte eind en dat leverde hem de reputatie van brokkenpiloot op.

Websites:
• https://www.rtvnoord.nl/nieuws/217396/column-de-zonderlinge-schaatser-die-de-noorder-rondritten-en-de-oldambtrit-won

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.