kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 30-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piet Fransen

Petrus Jan ("Piet") Fransen (Groningen 1936 - Groningen 2015) was een profvoetballer. Hij begon zijn voetballoopbaan bij Velocitas. Piet Fransen wordt Mr. FC Groningen genoemd, een bijnaam die hij deelt met Jan van Dijk.

In zijn carrière kwam Fransen achtereenvolgens uit voor Velocitas, GVAV, Feijenoord, FC Groningen, ACV en Gronitas. Hij kwam zes keer uit voor Oranje en speelde met Feyenoord in de Europacup I tegen Real Madrid. Naast zijn voetbalcarrière was hij melkboer in de Groningse wijken Laanhuizen, Oosterparkwijk en in Helpman.

Fransen woonde tot aan zijn dood met zijn vriendin op een korte afstand van waar het voormalige stadion van FC Groningen stond, het Oosterpark. Zijn grootste hobby was het houden van duiven, wat volgens eigen zeggen een dagelijkse bezigheid was.

Op 4 augustus 2011 nam Fransen officieel afscheid als medewerker bij FC Groningen. In een afscheidsreceptie werd in het stadion van FC Groningen, Euroborg, als eerbetoon bekendgemaakt dat de oostzijde van het stadion - de lange zijde tegenover de hoofdtribune, voortaan de Piet Fransen Tribune zou heten.

Fransen overleed op 79-jarige leeftijd. Op de dag van zijn overlijden speelde zijn FC Groningen voor het eerst om de Johan Cruijff Schaal. FC Groningen speelde deze wedstrijd met rouwbanden en voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.