kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 18-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter de Haan

Peter de Haan (Loppersum 1956) studeerde farmacie aan de RUG en vestigde zich enkele jaren nadien als apotheker te Hoogkerk. De apotheker woont in Zuidhorn en speelt gitaar. Hij is de helft van het duo Pé en Rinus en lid van de Bende van Baflo. Soms treedt De Haan ook alleen op met liedjes in het Gronings.

Ontmoette op de studentenvereniging Albertus Magnus Frank den Hollander met wie hij vanaf 1980 tot 1984 een zeer succesvol duo vormde, Pé Daalemmer en Rooie Rinus (naar Den Hollanders haarkleur), dat vooral voor leeftijdgenoten optrad. Ze maakten twee lp's (Op verziede in Waskemeer, 1981, en Nait goud geld weg, 1983) en een cd, 't Beste (1990). Sinds 1984 maakt De Haan ook deel uit van de band Stuck Herrie. Van 1988 tot 1998 vormden De Haan en Den Hollander samen met Alina Kiers een eigentijdse cabaretgroep onder de naam De Bende van Baflo Bill.

Van hun theaterprogramma's ontstonden de cd's Bende van Baflo Bill (1991), 't Is wild west in Engelbert (1994) en Schiet op jongens (1998). 'De Bende' ontving in 1994 de K. ter Laan-prijs van de stichting 't Grunneger Bouk.

Naast zijn grote bekendheid als Pé Daalemmer treedt Peter de Haan ook solo op. Hij schrijft en zingt eigen liedjes in het Groninger dialect. Daarnaast schrijft en zingt hij nummers in opdracht van Radio Noord. Verder zet hij zich in als ambassadeur van SONT, de Samenwerkende Organisaties in het Nedersaksisch Taalgebied, dat zich sterk maakt voor de landelijke erkenning van het Nedersaksisch, waar het Gronings deel van uitmaakt.

In 2016 werd Peter de Haan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Frank den Hollander (Middelburg, 1957), Peter de Haan (Loppersum, 1956) en Alina Kiers (Groningen, 1958) hebben vanaf het midden van de jaren 1980 tot nu permanent in verschillende hoedanigheden, onder variërende naam en in wisselende samenstelling op een bijkans onvergelijkbare manier bijgedragen aan de beleving van de Groninger taal en cultuur. Het trio brengt een unieke mengeling van cabaret, muziek en theater. Hun humor is aanstekelijk en de onderwerpen sluiten aan bij het dagelijks leven in stad en provincie.
Hoewel zij er niet voor zijn opgericht hebben zij veel betekend voor het Gronings als streektaal en een enorme bijdrage geleverd aan het verbeteren van het imago van het Gronings. Mede door hun toedoen is er ontegenzeggelijk een brede herwaardering voor de streektaal gekomen.

Nieuw zelfbewustzijn van de regio
Daarbij komt dat zij ook veel jongeren bereiken, een doelgroep waar de streektaal lange tijd niet 'cool' was. Het past in een nieuw zelfbewustzijn van de regio en de herwaardering van de eigen identiteit om het Gronings te gebruiken. Voor velen die bijvoorbeeld in Groningen hebben gestudeerd en weer naar elders zijn vertrokken zijn zij nog altijd een begrip. Ze hebben ervoor gezorgd dat mensen van jong tot oud naar theaters gingen, ook mensen die daar anders nooit kwamen, en hebben het Gronings speels, komisch, humoristisch en eigentijds een plaats gegeven.

Bij de jaarlijkse intocht van Sint Nicolaas in Groningen zijn Den Hollander en Kiers al sinds eind jaren 1990 geheel belangeloos en op zeer enthousiasmerende wijze betrokken. Den Hollander vervult op voortreffelijke wijze de rol van Hoofdpiet en Kiers verzorgt de presentatie. Zij praat de gebeurtenissen vlot aan elkaar en weet de kinderen voortdurend Sinterklaasliedjes te laten zingen. De interactie met de Hoofdpiet is hierbij van wezenlijk belang. De Hoofdpiet is ook degene die, als de stoet eenmaal is aangekomen voor het stadhuis op de Grote Markt, het gedicht voor Burgemeester en Wethouders voordraagt. In dit gedicht stelt hij op lichtvoetige wijze veelal bestuurlijke aangelegenheden aan de kaak die in het afgelopen jaar het nieuws haalden. Het is niet alleen op de dag van de intocht dat Den Hollander en Kiers zich inzetten, ook in de aanloop daar naartoe wordt van hen de nodige tijd en voorbereiding gevergd.

Bronnen:
www.rug.nl/news/2016/04/royal-decoration-for-frank-den-hollander_-peter-de-haan-and-alina-kiers

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.