kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 20-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Oostindië

Oostindië (Gronings: Oost-Inje) is een gehucht annex buurtschap in de Nederlandse gemeenten Westerkwartier (provincie Groningen) en Noordenveld (provincie Drenthe). Het is gelegen ten zuiden van de buurtschap Terheijl, dat in het verlengde is gelegen van Nietap.


Grotere kaart weergeven

Onder het gehucht valt ook de buurtschap Blauw, dat een zij(lus)weg is in het zuiden. Oostindië valt formeel zelf onder vier dorpen qua adressering. In de provincie Groningen zijn dat Zevenhuizen en Leek en in de provincie Drenthe Nietap en Nieuw-Roden.

De naam is een verbastering van Oosteinde, dat op zijn Gronings als Oostínde (met een lang aangehouden i) werd uitgesproken. Met dat oosteinde werd bedoeld dat het ten oosten van Zevenhuizen is gelegen.

Door Oostindië loopt een water (wijk) met de merkwaardige naam Drost-in-de-wijk, die loopt tussen de Kokswijk en de Oostindische Wijk. De naam Drost-in-de-wijk (ook Drostindewijk of Drostinnewijk genoemd) is feitelijk een verbastering van De Oostindische Wijk.

Een van de dorpsuitbreidingen van Leek komt nagenoeg tegen het oude streekje aan. Deze wijk gaat dan ook Oostindie (zij het zonder trema) heten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.