kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 20-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Oost-Groningen

Oost-Groningen is een geografische regio van de Nederlandse provincie Groningen grofweg bestaande uit de landstreken Oldambt, (Groninger) Veenkoloniën en Westerwolde.
In 2013 werd nog gepleit voor een gemeente Oost-Groningen die zou gaan bestaan uit Stadskanaal, Veendam, Pekela, Bellingwedde, Vlagtwedde, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Oldambt en Menterwolde. Echter, op 10 juli 2014 nemen de Gedeputeerde Staten initiatief tot een andere herindeling van deze plaatsen tot nieuwe gemeenten.

De regio wordt aan de noordzijde begrensd door de Dollard, aan oostzijde door de Duitse deelstaat Nedersaksen, aan zuidwestzijde door Drenthe en aan noordwestzijde door andere streken van Groningen. Tijdens de Franse tijd werd dit gebied ook wel het arrondissement Winschoten genoemd.

Sociaal-economisch wordt de regio gezien als de armste van Nederland. Ook wordt Oost-Groningen traditioneel geassocieerd met communisme. De CPN had regelmatig een meerderheid in de gemeenteraden van Finsterwolde en Beerta, en laatstgenoemde plaats was in de jaren 80 de eerste gemeente met een communistische burgemeester. Later bezat de Nieuwe Communistische Partij (NCPN) in de fusiegemeente Reiderland (tegenwoordig gemeente Oldambt), een relatief grote aanhang. Tegenwoordig is de Verenigde Communistische Partij (VCP) in de eveneens fusiegemeente Oldambt actief.

De Socialistenbond van Tjerk Luitjes, voortgekomen uit de inmiddels verboden 'staatsgevaarlijke' SDB (Socialistische Democratische Bond), had in de Oost-Groninger regio een paar afdelingen die anarchistengroepen werden genoemd. De van vroeger bekende politieke leider Domela Nieuwenhuis, aanvankelijk parlementair socialist, werd een van de voormannen. In de strijd om een beter bestaan waren de principes van de anarchisten meer uitgesproken dan die van de SDAP.

De drie grootste steden van Oost-Groningen zijn: Veendam, Winschoten en Stadskanaal.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.