kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 20-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Okke Geerts Kluun

Okke Geerts Kluun (Kantens 1813 - Groningen 12 april 1838) is de laatste Groninger die ter dood veroordeeld is.

Zijn naam leeft voort in de uitdrukking: "Hest meer geluk had as Okke Kluun, want dij mos hangn" (Je hebt meer geluk gehad dan Okke Kluun, want die moest hangen), gezegd als iemand aan een ongeluk is ontsnapt. Een variant is: "Doar bist beter of komen as Okke Kluun, want dij mos hangn". Soms (in beide gevallen) gevolgd door: "tot hai doodstil hing". Dit laatste als verwijzing naar de plaats met die naam.

Okke Geerts Kluin had namelijk in 1837 de 55 jarige weduwe Marijke Arends Taaisma vermoord om aan geld te komen. De moord gebeurde in het dorp Doodstil, na een avondje drinken in Uithuizen, waarbij Okke zijn geld verspeelde bij het kaarten. Volgens een andere versie had hij het geld juist nodig om te gaan kaarten.

Op 12 april 1838, nadat zijn verzoek om gratie door koning Willem I werd afgewezen, werd hij voor dit vergrijp op de Grote Markt opgehangen.

De executie werd voltrokken door Joannes Jansen (de laatste beul van Groningen). In 1824 verzorgt hij de executie van Jan Quint en in 1838 is Okke Geerts Kluin de laatste door hem ter dood gebrachte.

Okke Geerts Kluun zijn doodshemd wordt bewaard in het Groninger Museum.

Van 1946 tot 1950 werden op de schietbaan van de voormalige kazerne aan de Hereweg nog tien oorlogsmisdadigers terechtgesteld. 'De beul van het Scholtenhuis' Robert Lehnhoff zat daar als enige Duitser bij. De rest was Nederlands personeel.

Websites:
• https://dvhn.nl/groningen/Okke-Kluin-de-laatste-misdadiger-die-op-de-Grote-Markt-opgehangen-werd-leeft-voort-in-een-vers-23082250.html
• http://www.doodstil.net/geschiedenis-van-doodstil/geschiedenis-okke-geerts-kluun

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.