kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 29-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Noorderlicht

Noorderlicht is een internationaal podium voor fotografie en andere vormen van beeldcultuur. Noorderlicht presenteert nieuw talent in de Noorderlicht Studio in Groningen en ontwikkelt tentoonstellingen op allerlei plaatsen in binnen en buitenland (Noorderlicht On Tour). Elk oneven jaar is er het Noorderlicht Festival, een hoog aangeschreven internationale manifestatie in de noordelijke provincies van Nederland.

Vertrekpunt van de tentoonstellingen en het festival zijn maatschappelijke vraagstukken die regionaal, landelijk en internationaal spelen.

Noorderlicht werd opgericht in 1989. In 1990 vond het eerste festival plaats, eerst als biƫnnale in Groningen en van 1999 tot en met 2020 jaarlijks afwisselend in de provincies Groningen en Friesland. Vanaf 2021 is het festival een noordelijke biƫnnale in beide provincies, afwisselend met BredaPhoto, dat in de even jaren plaatsvindt.

Ton Broekhuis, een van de oprichters was directeur tot en met 2016. De huidige directeur is Kees van der Meiden. Wim Melis is hoofdcurator.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.