kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 05-05-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nicolaes van Geelkercken

Nicolaas van Geelkercken (ca 1585 - 1656) was een Gelders landmeter en cartograaf, die in de 17e eeuw in dienst was van de Gelderse overheid. Hij werd in zijn vak opgevolgd door zijn zonen Isaac van Geelkercken, Jacob van Geelkercken en Arnold van Geelkercken. Ook Nicolaes' broer Arnoldus van Geelkercken (1570/72-1602) was cartograaf.

Nicolaas van Geelkercken is onder meer bekend van zijn vele manuscriptkaarten, die voor een belangrijk deel worden bewaard in het Gelders Archief. Van Groningen maakte hij een stadsplattegrond welke in 1616 in druk verscheen.

Van 1603 tot 1628 werkte hij afwisselend in Amsterdam en Leiden. Tussen 1614 en 1616 was hij werkzaam in Friesland. In zijn Leidse periode maakte hij onder meer zijn bekende en schitterende plattegronden van de elf Friese Steden.

Nadat hij lange tijd als een soort oorlogsverslaggever de militaire operaties tegen de Spanjaarden in beeld had gebracht, werd Van Geelkercken in 1628 als cartograaf aangesteld door de Hof van Gelderland om kaarten te maken van het hertogdom Gelre en haar vier kwartieren. Eerst was hij aangesteld als assistent van de 'ordinaris landmeter van het vorstendom Gelre en het Graafschap Zutphen', Bernard Kempinck, die hij twee jaar later opvolgde. Hij bleef tot aan zijn dood in vaste dienst werkzaam voor de Gelderse overheid en werd opgevolgd door zijn zoon Isaac.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.