kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 06-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Muntendam

Muntendam is een dorp met 4.670 inwoners (telling 2019) ten noorden van Veendam in de provincie Groningen. Muntendam vormde al sinds de middeleeuwen een zelfstandig kerspel, maar viel tot 1840 kerkelijk onder Zuidbroek. Sinds 1811 vormde het een zelfstandige gemeente.

Na de gemeentelijke herindeling is Muntendam op 1 januari 1990 samengevoegd met de dorpen Meeden (gemeente Meeden), Noordbroek en Zuidbroek (gemeente Oosterbroek) tot de gemeente Menterwolde. Deze gemeente is vervolgens op 1 januari 2018 opgegaan in de gemeente Midden-Groningen.

Muntendam ligt dus ten noorden van Veendam aan het Muntendammerdiep en in de richting van Meeden aan het Meedenerdiep. De polder De Wiede houdt in feite Muntendam, Meeden en Veendam uit elkaar. Oorspronkelijk was Muntendam een buurschap van het kerspel Zuidbroek. Pas in 1820 werd het zelfstandig. Voor de gemeentelijke herindeling was Muntendam de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, met als overige plaatsen Borgercompagnie (deels), Duurkenakker (deels), Meedenerklap, Ruitershorn, Tripscompagnie (deels), Tussenklappen en Het Veen. Muntendam was ook hoofdplaats van de gemeente Menterwolde.

Muntendam ligt aan de goederenspoorlijn Ter Apel-Zuidbroek, het A.G. Wildervanckkanaal en de weg N33.

Muntendam heeft eeuwenlang geïsoleerd gelegen tussen de Dollard en de veenmoerassen; de aanleg van het Muntendammerdiep in 1637 verbrak dit isolement. De bevolking bestond vooral uit venters en scheepsjagers. In 1840 kwam hier de eerste Groninger aardappelmeelfabriek te staan. Twintig jaar eerder in 1820 scheidde Muntendam zich van Zuidbroek af als een zelfstandige gemeente.

Na WO IIis Muntendam sterk van karakter veranderd; de arbeiderswijken maakten in snel tempo plaats voor nieuwbouw, vooral aan de weatsijde van het dorp.

De hervormde kerk dateert uit 1840-41.
In 1841 kreeg Muntendam een eigen kerk en werd zij afgescheiden van die van Zuidbroek. Tevoren werd de zuidervleugel van de kerk van Zuidbroek Muntendammer kerk genoemd.

Al in 1391 komt Muntendam als toponiem voor; betekenis; dam in de Munte, hiervan is de Munter Ee het restant.

Schimpnamen: Vlaaiseters, Kouvreters, Kouflorten, Haaidebounders, Bezzembinders, Haaideplokkers, Ruskensnieders, Aanbrande Hozen, Koukvreters.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.