kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 15-01-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Max Dendermonde

Max Dendermonde, pseudoniem van Hendrik Hazelhoff (Winschoten, 17 juni 1919 - Sarasota (Florida), 24 maart 2004), was een Nederlandse schrijver.

Max bracht zijn jeugd door in Groningen en behaalde daar na HBS en Mulo in 1941 het onderwijzersdiploma; hij heeft echter nooit voor de klas gestaan. Al in zijn schooltijd was hij verslaggever bij het Groninger Dagblad, waarvoor hij reizen maakte als straatmuzikant. Verder was hij nog een tijdlang in de boekhandel werkzaam.

In 1945 werd Dendermonde aangesteld als hoofd van de afdeling Letteren van Radio Herrijzend Nederland, waarna hij korte tijd in vaste dienst was bij de VARA.

Hij had een naamgenoot die schrijver was, namelijk Erik Hazelhoff Roelfzema. Zelf koos hij een pseudoniem; 'Dendermonde' ontleende hij aan de Belgische plaatsnaam die in zijn ogen verwees naar denderen over le monde. Daarin herkende hij zichzelf. 'Ik ben altijd een zwerver geweest' zei hij eens.

Als romanschrijver werd hij vooral bekend met De wereld gaat aan vlijt ten onder (1954), De dagen zijn geteld (1956) en De deur op een kier (1958). Zijn verhalen verschenen in onder meer de bundels Snipperdagen (1966) en Inzake de liefde (1967). Daarnaast publiceerde hij ander werk; hij heeft meer dan honderd titels op zijn naam staan.

In 1967 vestigde Dendermonde zich samen met zijn gezin in de Verenigde Staten. Een jaar daarna verscheen zijn boekenweekgeschenk Kom eens om een keizer.

In 1979 verscheen het samen met H.N. Sierman geschreven boek Hoe wij het rooiden: de veenkoloniale aardappelboer en zijn industrie.

Opvallend is dat Dendermonde in de jaren '90 nog zeer productief was. Hij schreef in die periode vijf romans (waaronder Vrouw aan de rivier uit 1991 en Een roerige bruiloft op Adrillen uit 1992), twee novellen, een po√ęzie-
bundel en een kinderboek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.