kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 19-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marten Klompien

Marten Klompien (Hoogezand 1917 - Groningen 1996) was een kunstschilder, tekenaar en graficus. Werkzaam als huisschilder, textielarbeider, clichétekenaar en decorschilder. Schilder van het Groninger landschap in een krachtige, sterk abstraherende stijl en een donker, tonalistisch palet.

Hij was de jongste zoon van een binnenvaartschipper, die al in 1918 overleed. Na de lagere school moest hij daarom direct aan het werk. In 1934 ging hij winteravondlessen volgen aan de Kunstnijverheidsschool, de latere Academie Minerva in Groningen.

Klompien legde zich voornamelijk toe op scheepvaart- en landschapsonderwerpen. Hij begon als naturalist, maar evolueerde gaandeweg richting het expressionisme, veelal werkend in een sober palet van krachtige, aardse kleuren en in sobere vormen.

In 1952 had Klompien zijn eerste solotentoonstelling in kunstzaal De Mangelgang te Groningen en in 1955 werd hij uitgenodigd deel te nemen aan een Invitatietentoonstelling van het kunstenaarsgenootschap De Ploeg, waarna hij lid werd. Als jongste had hij het daar niet altijd gemakkelijk. Zijn oudere collega's hadden volgens hem een wat verstarde opvatting over kunst. In 1960 werd hij lid van de Groningse kunstenaarsgroep Nu. Medeleden waren o.a. Fie Werkman, Jo van Dijk, Edu Waskowsky, Martin Tissing, Henri de Wolf, Jan Hoving en Drewes de Wit.

De Groningse dichter Hendrik de Vries schreef over Klompien: "Dit donkere, zware werk is in elk geval: oer-Gronings. Vooral in de zin van: zelfstandigheid, onsentimentele sentiment, koppige eigenwil."

Klompien schilderde in de jaren '70 nagenoeg geheel abstracte composities. Hij vervaardigde ook portretten, stillevens en modelstudies. Over hem zijn door Stichting Beeldlijn twee videofilms uitgebracht: Een leven voor de kunst (1978) en Het Groningen van Klompien (1992).

Lit.: B.P. Tammeling, Marten Klompien (Groningen 1983); M. Klompien, Marten over Klompien: schilder, tekenaar, graficus (Bedum 1996).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.