kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 08-11-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marjoleine Boonstra

Naast cineast en documentairemaker is Marjoleine Boonstra (1959) visueel kunstenares en fotografe.

Studeerde in 1984 af aan Academie Minerva in Groningen. Volgde van 1985 tot en met 1989 de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Daarna studeerde ze aan het Binger Film Instituut.

Haar foto's en films maakt zij in landen als Turkije, China, de Verenigde Staten en het voormalig Oostblok. Haar foto's en films liggen vaak in elkaars verlengde. Op reis fotografeert Boonstra (openbare) ruimten en objecten daarin. Ze fotografeert de verstilde momenten die zich plotseling voordoen, niet zakelijk en registrerend maar subjectief. Met haar films richt ze zich op de actuele situatie in een land.

De documentaire films zijn niet journalistiek van karakter, maar hebben altijd een specifiek vormelement.

In 1997 won Boonstra met haar film Sa Nule een prijs op het Amnesty filmfestival. De film gaat over mensen in vluchtelingenkampen in voormalig Joegoslavië.

In 1997 presenteerde zij met beeldend kunstenaar Aernout Mik de film Hongkongoria als Nederlandse inzending voor de Biënnale in Venetië. Werk van haar is permanent te zien in het Provinciehuis van Groningen.
De films van Marjoleine Boonstra kenmerken zich door sobere beelden. Mensen die ze interviewt worden veelal recht in hun gezicht gefilmd. Terugkerende thema in haar werk is hoe mensen omgaan met tegenslagen in hun leven: Wat houdt hen op de been?

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.