kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 12-01-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maria van Daalen

Maria Machelina de Rooij (Voorburg, 8 juli 1950) is een Nederlandse dichteres en schrijfster, bekend onder het pseudoniem Maria van Daalen. Haar eerste dichtbundel werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. Maria van Daalen is behalve dichter ook vodoupriesteres. In haar hermetische poëzie staan de mystiek en het lichamelijke op de voorgrond. Ze woont sinds 1981 in de stad Groningen.

De Rooij werd geboren als kleindochter van Machiel Wilmink. In 1982 publiceerde ze haar eerste stuk in Trouw en bleef schrijven voor dit dagblad tot 2005. In 1983 studeerde ze af in de neerlandistiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam op de middeleeuwse hoofse lyriek.

Maria van Daalen ontplooit een groot aantal activiteiten in binnen- en buitenland. Ze was tijdschriftredacteur, publiceert poëzie en proza in tal van literaire tijdschriften en ze treedt op bij vele poëzie-festivals en -manifestaties, onder andere in Canada en Zuid-Afrika. Haar eigen website omvat naast gebruikelijke elementen als een weblog en een biografie ook verrassende onderdelen, zoals een lijst donateurs, een 'rozenkrans' en een button 'vodou'.

Ze werkt al jaren aan boek over vodou, het Vodou-boek, over de religie vodou op Haïti 'als werkelijkheidsbeleving'. In 2013 verscheen haar hertaling van de liederen en teksten uit het befaamde Gruuthusehandschrift van de Koninklijke Bibliotheek.

In 1985 debuteerde ze met een reeks gedichten in Raster nr. 34. In 1989 verscheen haar debuutbundel Raveslag die een jaar later werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. In 1992 werd ze redacteur van tijdschrift De Revisor wat ze bleef tot 1994 en schreef ook in Lust en Gratie, De Gids, DW B, Kluger Hans, Awater, Parmentier en Tzum. Ze trad op bij poëziefestivals in binnen- en buitenland. Tevens verscheen veel werk van haar bij bibliofiele uitgeverijen. Daarnaast is ze initiator geweest van diverse projecten, zoals de 'Vrije Opening van de Boekenweek' in 1994. Van 1992 tot 1994 was ze redacteur van het literaire tijdschrift De Revisor.

Websites en bronnen:
www.mariavandaalen.com
www.kb.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.