kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 15-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lianne Abeln

Lianne Abeln (Groningen 1939) is een zangeres, tekstschrijfster en componiste. Verwierf bekendheid met chansonachtige liedjes in het Nederlands, Frans, Engels, Drents, Oost-Fries en het Gronings, ze wordt wel De Grand Old Lady van de Groninger streektaalmuziek genoemd. In 1985 kreeg ze, samen met David Hartsema, dan ook de eerste K. ter Laanprijs van de Stichting 't Grunneger Bouk voor hun hele oeuvre in de Groninger streektaal.

Ze heeft een uitgebreid repertoire, dat ze al vanaf eind jaren '50 ten gehore brengt. Eerst solo met stem en gitaar, maar al snel wordt zij bij optredens ondersteund door haar vaste begeleider, arrangeur, gitarist en bassist Ed Wennink. Dit duo trekt inmiddels al meer dan vijfenveertig jaar langs de regionale podia. Later werd het duo uitgebreid met Nettie Vening (toetsen).

Op achttienjarige leeftijd trad ze voor het eerst voor het voetlicht met Franse chansons, maar al snel ging ze ook Groningse liedjes vertolken, onder meer van tekstschrijvers David Hartsema en Jan Klompsma. Ze werkte ook samen met de tekstschrijvers Jan Klompsma, Marga Kool en Jan J. Boer.

In 1956 won ze het amateurconcours van Radio Luxembourg met een Frans chanson. Ze moest de eerste plaats delen met haar in het Spaans zingende provinciegenoot Imca Marina. Het jaar daarop, 1957, won ze het landelijk concours van het AVRO-programma d'Oprechte Amateur.

Door haar enthousiasme en uitstraling werd ze het voorbeeld voor veel zangers en zangeressen die na haar met streektaalmuziek furore maakten. Een van haar bekendste liederen is "Mien Slichte Laand", een vertaling van "Le Plat Pays" van Jacques Brel.

Lianne Abeln en David Hartsema kregen in 1985 samen de K. ter Laan Prijs voor hun totale werk. In dat jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt.

Op vrijdag 24 november 2006 is in het Radio Noord-programma Twij Deuntjes veur Ain Cent een special rondom het vijftigjarig jubileum van de Groninger zangeres te horen geweest. De dag daarop werd zij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lianne Abeln maakte in haar carrière meerdere elpees, cassette's en cd's. Ze werkte voor Radio Noord, de landelijke omroepen en het Duitse NDR.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.