kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 14-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lex Jasper

Lex Jasper (Groningen 1949) is een Nederlandse jazz-pianist, componist, arrangeur en dirigent. Pianist Lex Jasper behoort met Roelof Stalknecht, Rein de Graaff en Dolf de Vries tot de meest gerenommeerde Groninger jazzpianisten uit de 'oude school'. Zijn tweede leven speelt zich echter in Hilversum af, als dirigent en arrangeur bij gerenommeerde orkesten als de Skymasters en het Metropole Orkest. Vooraanstaand begeleider van zangeressen, van Hanneke Kappen via Marjorie Barnes tot Rita Reys.

Zijn debuut als beroepsmuzikant maakt hij als 15-jarige in de jaren zestig in het Noorder Ballroom Orkest, als begeleider van saxofonist Jenne Meinema. Ook maakt hij in die tijd deel uit van de door Meinema opgerichte Bigband 67, waarvoor hij op zijn achttiende al de meeste nummers arrangeert.

Lex Jasper begint zijn eigen trio met bassist Rob Langereis (opgevolgd door Marius Beets) en slagwerker Peter Ypma.

Lex wordt landelijk en internationaal bekend en hij arrangeert voor of speelt met Rita Reys, Piet Noordijk, Lee Konitz, Rogier van Otterloo en het Metropole Orkest, Martine Bijl, Paul van Vliet, Ruud Brink, State of Soul, het VARA- dansorkest, Rolf Ericson, Helen Sachs en Eden Atwood. Ook maakt hij enige solo-platen.

Websites:
• poparchiefgroningen.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.