kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 26-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lenie 't Hart-Godlieb

Lenie 't Hart (geboren als Leentje Godlieb) (Farmsum, 16 september 1941) is een Nederlands dierenverzorgster en dierenactiviste. Ze is betrokken bij de opvang van zieke en verzwakte zeehonden, en was tussen 1971 en 2014 verbonden aan de zeehondencrèche in Pieterburen.

Sinds 1982 directrice Stichting Zeehondencrèche in Pieterburen. Startte in 1971 als vrijwilligster met de opvang van zieke zeehonden. Ze nam het werk over van het echtpaar Wentzel (Uithuizen), dat sinds 1960 zieke zeehonden opving. Haar werk ontving in Nederland en daarbuiten grote steun. Er ontstonden spontane acties ter financiële ondersteuning van de zeehondencrèche; mede hierdoor kon een moderne opvang gerealiseerd worden. Naast de opvang van zeehonden houdt het centrum zich ook bezig met voorlichting en wetenschappelijk onderzoek.

In 1988 haalde 't Hart met haar werk de internationale media, toen een zeehondenziektevirus uitbrak. De crèche in Pieterburen fungeerde tijdelijk als internationaal informatiecentrum. Naar aanleiding van de acties van 't Hart ontstond ook een discussie over het nut van zeehondenopvang.

Voor haar werk ontving 't Hart in 1981 de Visser Neerlandiaprijs en in 1985 de Zilveren Anjer. In 1996 werd ze benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau. In datzelfde jaar ontving ze de Nieuwsblad van het Noordenprijs. Naast haar werk voor de crèche trad ze van 1983 tot 1988 op als presentatrice in het Groninger programma van Radio Noord, waarvoor ze ook columniste was.

Daarna maakte ze een serie radiocolumns. Van mei 2005 tot begin 2007 presenteerde ze iedere zondagochtend drie uur live het Radio Noord-programma Noordbrouk Rechtsoaf.


In 2012 stopte 't Hart als directeur van de zeehondencrèche.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.