kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 07-04-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lauwerszee

De Lauwerszee is een voormalige baai of binnenzee in het noorden van Nederland tussen de provincies Groningen en Friesland. Het kreeg de naam van de Lauwers, de grensrivier tussen de provincies Groningen en Friesland die er in uitmondt. De Lauwerszee is ontstaan in de vroege middeleeuwen en breidde zich in de loop van de elfde en twaalfde eeuw verder uit. Op 25 mei 1969 werd hij afgesloten.


Grotere kaart weergeven

Ontstond in de 7de-9de eeuw door afslag van veengrond ten gevolge van stormvloeden. Zij verbreedde zich zo zeer dat de Dokkumer Ee, de Lauwers en de Hunze (het Reitdiep) eenzelfde mondingsgebied verkregen. Hierdoor ontstonden in Groningen en Friesland open vaarroutes naar zee.

De Lauwerszee was in de middeleeuwen groter van omvang, zodat eertijds plaatsen als Kollum en Zuidhorn aan zee waren gelegen. De daaropvolgende geleidelijke inpoldering tekent zich af in de verlenging van de wateren Lauwers, Dokkumer Ee en Reitdiep. Met de volledige afsluiting in 1969 werd een vergrote veiligheid tegen stormvloeden beoogd en een betere waterhuishouding. Door de afsluiting ontstond het Lauwersmeer; de drooggevallen gronden kregen een bestemming als natuur- en recreatiegebied, militair oefenterrein en landbouwgrond.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.