kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 06-04-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Laudermarke

Laudermarke is een gehucht/buurtschap in het zuiden van de Groninger gemeente Westerwolde, ten oosten van het Ruiten-Aa-kanaal, ten oosten van Ter Apel nabij de Duitse grens.


Grotere kaart weergeven

Het plaatsje ligt tamelijk ver verwijderd van de andere plaatsjes en gebieden met de stam Laude; het dichtstbij ligt Laudermeer, ongeveer 2,5 km ten noordoosten van de buurtschap.

De naam van het gehucht suggereert dat het gesticht is op de markegronden van de buurtschap Laude. In werkelijkheid is het echter ontstaan door de vestiging van arme Duitsers die zich hier in het begin van de negentiende eeuw op de woeste gronden gingen vestigen. Hun rooms-katholieke achtergrond blijkt nog uit een kapelletje aan de Veenweg.

In de achtermuur van een hallenhuisboerderij aan de Veenweg bevindt zich de inscriptie: 'O Gott bewahre dieses Haus. Errichtet im Jahre 1818 den 24 July.' Katholieke gemeenschap; aan de Veenweg een 'Lourdesgrot' en en een Mariabeeld.

In de omgeving van Laudermarke heeft de bekende archeoloog Albert van Giffen in de jaren dertig van de twintigste eeuw opgravingen gedaan waarbij een urmenveld uit de ijzertijd werd gevonden. Bij die opgravingen werden tientallen arbeiders ingeschakeld in het kader van de werkverschaffing.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.