kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 06-04-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Laude

Laude (Gronings: Laauwde, oude schrijfwijze: Louwde.) is een buurt in de gemeente Westerwolde in de provincie Groningen. Het ligt aan de N976 tussen Sellingen en Ter Apel, iets ten zuiden van Ter Borg. Ten westen ervan liggen het dorpje Lauderzwarteveer en de gebieden Lauderveld en Lauderbeetse, in de richting van Jipsingboermussel. Het Lauderveld is nog een natuurlijk landschap. Naar Wessingtange loopt van Laude over het Ruiten-Aakanaal de Lauderhokweg. Ten zuiden van Ter Wisch, zuidoostelijk van Laude, ligt het gebied Laudermeer.


Grotere kaart weergeven

Laude was oorspronkelijk een van de drie marken van het kerspel Sellingen. De marke van Laude werd in 1865 ontbonden en de gemeenschappelijke gronden werden verdeeld onder de deelnemende boeren.

Het gehucht wordt gedomineerd door de voormalige melkfabriek. In 1961 werd hier voor het eerst een kunststof mal gebruikt voor de kaasbereiding. De productie van kaas is al jaren geleden gestopt, de productie van de kunststof mallen bleek wel lucratief, maar is inmiddels verplaatst naar Ter Apel. Plannen om de fabriek weer in gebruik te nemen voor de verwerking van geitenmelk bleken niet haalbaar.

Even ten noorden van het gehucht ligt het natuurkampeerterrein De Slangenborg. De oorsprong van dit terrein gaat terug tot 1943, toen er een kamp werd gebouwd voor de Nederlandse Arbeidsdienst. Na de oorlog zijn de barakken gesloopt, de plaatsen waar deze gestaan hebben zijn met enige moeite nog te herkennen.

Websites:
• https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/de-voormalige-zuivelfabriek-van-laude-een-plek-van-ommekracht

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.