kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 01-04-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kuzemer

Kuzemer is een gehucht ten oosten van Grootegast en ten zuidwesten van Oldekerk in de Groninger gemeente Westerkwartier. Ten westen ervan ligt Kuzemerbalk. De plaats is vooral bekend omdat hier in 1204 een vrouwenklooster werd gesticht.


Grotere kaart weergeven

Het klooster behoorde tot de orde van de Premonstratenzers. Het werd gesticht op een hoger gelegen stuk zandgrond te midden van een groot veengebied. De naam zou verwijzen naar een maar, dat verbasterd werd tot mer. Het klooster had als naam Maria's poort, wat aanleiding was om de naam van Kuzemer te zien als kuise Maria.

Het klooster heeft bestaan tot de reductie van Groningen in 1594 waarna nog zes nonnen alimentatie kregen. Daarna is het gesloopt. De bouwstenen van het klooster werden door de provincie Groningen te koop aangeboden en zijn daarna gebruikt voor vele bouwwerken in dit deel van het Westerkwartier.

De eerste historiografische vermelding dateert van 1287, de eerste vermelding in een oorkonde van 1338. Het viel onder de paterniteit van de abt van Dokkum. Het grondbezit bedroeg 1.419 gras en een erf in Bakkeveen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.