kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 31-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kruithuis

Het Kruithuis bevindt zich aan de achterzijde van de STadsschouwburg. Het toneelpodium van het Kruithuis wordt gebruikt voor kleinere voorstellingen. Het vlakke vloer theater ('vestzaktheater') biedt plaats aan zo'n 100 bezoekers.


Grotere kaart weergeven

Stadsschouwburg en Kruithuis zijn gerealiseerd in 1883 naar ontwerp van Frederik Willem van Gent en Hugo Pieter Vogel. De naam verwijst naar de vroegere opslagplaats voor buskruit in de stad, die op de locatie van de schouwburg heeft gestaan. In de loop der tijd vonden er voortdurend uitbreidingen en 'verbeteringen' plaats in de Stadsschouwburg. In 1888-1889 werden er decorbergingen bijgebouwd (het latere Kruithuis).

Sinds 1974 was de voormalige decoropslagplaats al ingericht als een eenvoudig vestzaktheater: het Kruithuis. Het Kruithuis werd in 1983 uitgebreid met trappenhuizen en een decorlift. De hele buitengevel werd geschilderd. De oorspronkelijke plafondschilderingen in de theaterzaal waren onherstelbaar beschadigd. Kunstenares Irene Verbeek kreeg in 1983 opdracht nieuwe plafondschilderingen te maken, zowel in de theaterzaal als in de entreehal. De Stadsschouwburg werd in april 1984 weer in gebruik genomen en op 16 mei 1984 officieel heropend.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.