kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 30-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Krödde

Was een driemaandelijks Groninstalig literair tijdschrift voor de Groninger taal (Nedersaksisch). Geïnspireerd door het Drentse Roet, hebben Hanny Diemer, Henk Scholte, Wim de Lange en Fokko Veldman dit tijdschrift in 1982 opgericht.

Het blad, met op het laatst (2015) een abonneebestand van 250 mensen, behoorde tot een van de grootste literaire bladen van Nederland. Onder hoofdredacteur Jan Glas debuteerden veel dichters, die ook in het Nederlands publiceren in het Gronings, zoals Fieke Gosselaar, Lammert Voos, Rik Andreae, Nina Werkman en Aly Freije.

Voor de administratie en het tikwerk was Frits Pleiter verantwoordelijk. Doelstelling was gevestigde schrijvers en jong talent dat elders nog geen podium vindt, een publicatiemogelijkheid te bieden. Duidelijk was ook het streven om de literatuur meer diepgang te geven en aan literaire kritiek ruimte te bieden via het bijblad Boukwaaiten Bloaden. Behalve Groninger schrijvers publiceerden ook Oost-Friese en Drentse auteurs in Krödde. Diverse Kröddeauteurs publiceerden eveneens in Toal en Taiken. Naast het organiseren van schrijversbijeenkomsten in kleine kring selecteerde de redactie schrijvers voor programma's van Radio Noord (o.a. voor 'Sloaperstil', zie Siemon Reker). In 1987 ontving de redactie de Literaire Prijs van de Stichting 't Grunneger Bouk. Met het hieraan verbonden geldbedrag werd in samenwerking van uitgeverij Mollebone Literair de uitgave van De boer van t Zuderdaip (1987) van Henry Hes gerealiseerd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.