kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 30-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Krangeweer

Krangeweer (Gronings: Kramweer) is een buurtschap en een wierde ten zuidwesten van Stedum in de Goninger gemeente Eemsdelta. De buurtschap bestaat uit enkele ver uit elkaar gelegen boerderijen, waarvan er één Crangeweer heet. Door Krangeweer lopen de Krangeweersterweg en de watergang de Krangeweerstertocht. Ook het gemaal bij het Westerwijtwerdermaar, dat het water van het gebied uitslaat heet Krangeweer. Het bemalingsgebied was voor 1975 een zelfstandig waterschap met de naam Bult-Krangeweer.


Grotere kaart weergeven

In Krangeweer zijn in het verleden twee Romeinse beeldjes uit circa begin 2de eeuw n.Chr. gevonden. Een Juno-beeldje van keizerin Damitia , de vrouw van keizer Domitianus (regerend van 81 tot 96), werd al in 1827 gevonden bij het graven van een gracht door de wierde.

De naam is misschien afkomstig van de persoonsnaam Cralink en vergelijkbaar met Kringwehrum bij Hinte. Wobbe de Vries denkt eerder aan 'krang' in de betekenis van 'gebogen', dus een kringvormige wierde'. In 1828 schreef de onderwijzer (schoolmeesterrapporten): 'Crangeweer, dunkt mij, komt van kring of ringwier, want in Crangeweer vindt men vele wierden van eene ronde gedaante, loopende in eene kleine kromme rigting.' In dit verband: krang= gebogen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.