kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 28-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kornhorn

Kornhorn is een dorp in de Groninger gemeente Westerkwartier van zo'n 495 inwoners (2021). Het ligt ten zuidwesten van Grootegast en ten oosten van Opende.


Grotere kaart weergeven

Kornhorn (eerder ook wel Up Corriger Sandt, Curringehorn, Curringehorne,Karrongehorn en Kornhorne) was vroeger een van de vijf kluften van Doezum. De buurtschap had van alle Doezumer kluften de minste rechten (namelijk drie, vallende op: (Wester) Camminga-stede, Landersma-stede en Gelders-stede) en bestond eeuwenlang waarschijnlijk uit een verzameling van enkele boerderijen. Hieronder vielen dan in ieder geval de drie voorgenoemde edele heerden. Later, grofweg vanaf de 19e eeuw, is de buurtschap gaan groeien en daardoor steeds meer op een zelfstandig dorp gaan lijken. Per 1 januari 1930 werd het dorp als zelfstandig beschouwd en viel het niet langer als gehucht onder de jurisprudentie van Doezum.

In Kornhorn staan drie kerken, waarvan twee in actief gebruik.

In Kornhorn ligt het natuurgebied Curringherveld, een populaire plek voor wandelaars, waar ook vele culturele activiteiten plaatsen.

Naast het Standaardnederlands spreken veel inwoners de streektaal Westerkwartiers of Woudfries, een variant van het Fries.

Websites:
• https://www.plaatsengids.nl/kornhorn

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.