kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 27-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kopstukken

Kopstukken is een dorp in de nabijheid van Mussel aan de weg Kopstukken in het uiterste oosten van de Groninger gemeente Stadskanaal. Het is een langgerekt streekdorp met lintbebouwing. Het dorp ontstond in de negentiende eeuw. Het veengebied werd hier toen in ontginning gebracht, wat veel nieuwe bewoners aantrok.


Grotere kaart weergeven

In Kopstukken vestigden zich met name uit Duitsland afkomstige arbeiders. Er zijn dan ook nog veel Duitse achternamen in de streek te vinden. Deze brachten hun eigen geloof mee, zodat Kopstukken nog steeds een katholieke enclave is.

Het dorp met nog geen 150 inwoners heeft een eigen rooms-katholieke kerk uit 1962, van architect J.A.A. Dresmé, gewijd aan Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Verder staat in het dorp de Heilig Hartschool, een rooms-katholieke basisschool.

Ten noorden van dit langgerekte dorp ligt in het Mussel-Aakanaal de Kopstukkensluis.

De naam betekent: stukken land aan de kop = het vooreinde van het Mussel-Aakanaal, dat in 1918 ten W. van Kopstukken is gegraven.

Te Kopstukken is een laat-Romeinse muntschat gevonden, waarmee de aanwezigheid van c.q. handelscontacten met de Romeinen wordt verklaard. Hiermee houdt wellicht het verhaal van het werpen van een muntstuk door twee Romeinse soldaten verband: omdat de kop boven lag, zou de plaats Kopstukken zijn gaan heten. In de 19de eeuw was op de plaats van de buurtschap echter alleen nog woeste grond.

Lit.: 'Vreemde plekken: Kopstukken', Nieuwsblad van het Noorden 26.8.1997; H. Schuurman, Mussel, dorp op de grens van veen en zand; historisch fotoboek over Mussel, Braamberg en Kopstukken (Scheemda 1994).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.