kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 13-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Koos Kerstholt

Koos Kerstholt (Slochteren 1901 - Groningen 1973), zoon van een scheepstimmerman, later een hotelhouder te Groningen, was amateurtoneelspeler en regisseur en zanger.

Debuteerde in de Stadsschouwburg te Groningen in K.H. Spijkmans As 't Gewaiten Sprekt (1923). Beleefde zijn glorietijd in het gezelschap van Rut Hofman, maar maakte ook in de Grunneger Sproak en als Rederijker furore. Was op zijn best als karakterspeler. Trad op in hoorspelen voor de RON en hield radiopraatjes onder de titel 'Humor aan t Winschoterdaip'.

In de film Verzet uit 1947 van de stad-Groninger cineasten Tiddens en Van der Mei en de Harener scenarioschrijver Dirk Verèl speelde hij als Oom Rudolf de hoofdrol. Voor het Noorden in Woord en Beeld schreef hij bijdragen onder de titel 'Diederiks Dieverdoatsies' en 'Akkenailmiemeroatsies'.

Hij was eigenaar-restaurateur van een naar hem genoemd hotel-restaurant aan de Vismarkt te Groningen. Zijn 'hotel-café-restaurant Koos Kerstholt' werd in 1966 door brand verwoest, en herbouwd als restaurant 'Bij Koos Kerstholt', een ontmoetingsplek voor artiesten en kunstenaars.

Hij overleed in 1975 nadat hij eerder een hersenbloeding had gekregen. In 1992 verscheen postuum zijn bundel "Mooi volk".

Websites:
• http://benohofman.nl/verhalen/aart-staartjes-in-1966-bijna-slachtoffer-brand-bij-koos-kerstholt

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.