kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 31-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Koninklijke Scholten-Honig

Koninklijke Scholten-Honig (of KSH) is de naam van een voedingsmiddelen- en zetmeelconcern dat heeft bestaan van 1965 tot 1978. Het ontstond uit de fusie van de Scholtens aardappelmeelfabrieken en de Honig maïszetmeelfabrieken in Zaandam.

In 1895 werd de N.V. Stijfselfabriek 'De Bijenkorf' v/h M.K. Honig opgericht. Men begon met de productie van maïzena, pudding en gedroogde soep. Veel producten die uit aardappelzetmeel worden gemaakt, kunnen ook gemaakt worden uit het vaak goedkopere maïs- en tarwezetmeel. Om sterk te staan op de Europese zetmeelmarkt besloten Scholten en Honig te fuseren.

Ook buiten de EEG wilde KSH een fabriek voor maïszetmeel en de daaruit te maken glucosestroop. Die fabriek werd gepland in het Engelse plaatsje Tilbury nabij Londen. Dit project werd echter verhinderd door de Europese suikerlobby. De suikerindustrie zag de grote bedreiging in isoglucose als vervanger van bietsuiker.

Het KSH-avontuur te Tilbury was een kostbaar verlies. De financiële problemen bij KSH vanaf 1975 leidden in 1978 tot overname van de aardappelactiviteiten door AVEBE. Overgenomen werden: de aardappelzetmeelfabriek Tonden' te Foxhol, de Aardappelzetmeel- en Derivatenfabriek 'Onder Ons' te De Krim en 'O.J. Meijers Dextrinefabrieken en Plakmiddelenfabriek' te Veendam, alsmede enkele buitenlandse KSH-vestigingen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.