kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 18-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

klief

Een klief (ook klieve, kleef of klijve) is de Groningse benaming voor kleine spuisluis (met sluisdeuren) dan wel een klepduiker, soms ook een stuw in de vorm van een houten schot die moest voorkomen dat te veel water wegstroomde. Een knijp, een houten plank die wordt opgetrokken om water in te laten (een inlaatduiker) wordt soms ook wel klief genoemd. Volgens K. ter Laan was deze betekenis vooral gebruikelijk in het Oldambt.

In het Westerkwartier is een klief een sluisje met een enkel stel deuren. In het Oldambt komt een soortgelijke naam voor: klieve = keersluis.

De naam komt nog voor in namen van hoofdwatergangen als de Kliefsloot en de Kliefwijk bij Sappemeer. In de Kliefwiek was een klief, een stenen dam die overliep/loopt wanneer het water van het Achterdiep onder Sappemeer te hoog stond/staat.
Ook de voormalige sluis in de slaperdijk bij het Warffumermaar ten noorden van Warffum wordt Klief genoemd. Deze naam is beter bekend dan zijn officiƫle naam De Wachter, die op de gedenksteen in het bijbehorende kunstwerk is vermeld.

De Klieve is een voormalig gehucht tussen Wagenborgen en Woldendorp, waar het Hondshalstermaar in het Termunterzijldiep uitmondde.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.