kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 17-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kleinemeer

Veenkolonie van 1621. Ook Kleine Meer en Kleine Meere. Kleinemeer (Gronings: Klainmeer) is een wijk en voormalige buurtschap, tevens een voormalig veenmeertje of meerstal in de gemeente Midden-Groningen. Het ligt ten zuiden van Sappemeer. Evenals die plaats dankt Kleinemeer zijn naam aan een meer dat hier vroeger lag, maar dat in de tijd van de vervening is verdwenen.


Grotere kaart weergeven

Het Kleinemeer of Kleine Sapmeer lag ten zuiden van het Sappemeer, daarvan gescheiden door de Middenweg (vroeger Zwarteweg genoemd). Het werd doorsneden door het Kleinemeersterdiep (nu: Vosholen) en het Borgercompagniesterdiep.

De buurtschap dankt haar ontstaan aan de Borgercompagnie, die vanaf Sappemeer zuidoostwaarts begon met het afgraven van het veen. De rijkdom die dat turfsteken opleverde werd in Kleinemeer getoond. De plaats heeft drie veenborgen gekend: Woelwijk en Vosholen die inmiddels zijn verdwenen en de nog steeds bestaande veenborg Welgelegen.

Van 1710 tot ca. 1870 heeft in Kleinemeer een rooms-katholieke schuilkerk gestaan, die was gewijd aan St. Willibrordus. Het doopvont van deze kerk bevindt zich nu in de Willibrorduskerk in Sappemeer.

Kleinemeer (buurtschap) of Kleine Sapmeer - buurtschap en voormalig meertje bij Sappemeer in de provincie Groningen

Websites:
• https://hskrant.nl/artikel/1142304/vroeger-en-nu-121-kleinemeer.html

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.