kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 17-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Klein-Ulsda

Klein-Ulsda (Gronings: Lutje Ulsda), vroeger ook De Hutten genoemd, is een gehucht van ca. 50 inwoners (2006 CBS) in de Groninger gemeente Westerwolde. Klein-Ulsda is vooral bekend vanwege diverse seksclubs, die zich begin jaren zeventig rond het gehucht vestigden en zich vooral op het Duitse grensgebied richtten.


Grotere kaart weergeven

De buurtschap is ontstaan als een streek van landarbeiders en middenstanders op de dijk van de Westerwoldse Aa. Het ligt direct tegenover het voormalige eiland Ulsda (gemeente Oldambt), waarnaar het dorp ook is genoemd. Ulsda ligt een stuk hoger, en is ook tijdens de grootste uitbreiding van de Dollard droog blijven liggen. Beide plaatsen worden gescheiden door de A7 en de Westerwoldse Aa (gemeentegrens) en met elkaar verbonden door de Ulsderweg.

Ten tijde van de M√ľnsterse inval in 1672 stond hier uitsluitend de grote boerderij van Berent Hermens ofte rode Schuyr, die als legerhoofdkwartier diende.

De naam Klein-Ulsda is tenminste bekend sinds 1752. De naam De Hutten wordt in 1753 voor het eerst vermeld. Hij kwam ook elders in de provincie Groningen voor: Termunten had in de eerste helft van de achttiende eeuw de arme hutten, Westerbroek kende in 1771 de hutten van de heer Hoeth.

Het dorp had van 1841 tot 1874 een eigen schooltje in de achterkamer van een smederij, volgens een kenner "een der primitiefste schooltjes die ooit hebben bestaan". De schooltjes van Hamdijk en Ulsda werden toen opgeheven, de kundige schoolmeester van Hamdijk trad op als nieuwe onderwijzer. Via een voetveer konden de kinderen vanuit Ulsda de Westerwoldse Aa oversteken. De plaatselijke herberg bood rond 1900 plaats aan een rederijkerskamer.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.