kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 15-02-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Klaas van Dijk

Klaas Hendrik (Klaas) van Dijk (Groningen 1913 - Groningen 1990) was een Nederlandse beeldhouwer en schilder. Bekend is zijn roodkoperen haan aan de Praediniussingel in Groningen.

Van Dijk studeerde aan Academie Minerva in Groningen, waar hij leerling was van onder anderen A.W. Kort, C.P. de Wit en Willem Valk. Hij maakte studiereizen naar België en Frankrijk en volgde een opleiding modeltekenen aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs.

Van Dijk werd als beeldhouwer bekend door zijn handmatig uitgeslagen koperen en aluminium beelden en wandobjecten. Werk van hem werd onder andere geplaatst in stad en provincie Groningen. Bekend is zijn roodkoperen haan aan de Praediniussingel in Groningen. Om gezondheidsredenen kon Van Dijk op een gegeven moment niet meer met koper werken. Van Dijk schilderde ook, hij aquarelleerde, tekende en lithografeerde landschappen.

Van Dijk was lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg. In 1977 ontving hij de J.K. Egbertsprijs van Kunstlievend Genootschap Pictura.

Websites en bronnen
klaasvandijk.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.