kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 16-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

kinderschrik

Een (zogenaamd) mythisch wezen in mensen- of demonengestalte, waarmee kinderen bang gemaakt worden om hen ervan te weerhouden iets te doen wat gevaarlijk of schadelijk is. Kinderschrikken voor alles en nog wat zijn o.a. de tientoon, de boar(e), de jende of boesjeude, de hoelboard, de kafberen en de weerwolf.

Kinderen die te lang in het donker buiten blijven stellen zich bloot aan ongeboren Roulf, de beuzebelder, de graauwkes (aardmannetjes), de smakhak (een lange witte hond; spokerij) en de sokkeraaiwyfkes; als ze in een boerenschuur op verboden plaatsen komen, springen de kafberen uit het kaf op de deel (Westerwolde). In het water huizen de waterschrikken boez(eh)appert, jeude of boeman of gevaarlijke kikkers en in het korenveld (vooral in het zuidoosten) de korenschrikken roggemouer, de korenmoeder, het korenwijf of Spin-An (spinwijf) en de stoppelmantjes. Als de roggemoeder te stijf in de graankorrels knijpt, dan worden ze zwart en giftig en ontstaat het zogenaamde moederkoren.

Lit.: Volkskunde-atlas, kaart 18-20; J.J. Voskuil, 'De roggemoeder', Volkskunde 65 (1964) 153-180; Ter Laan, Volksleven II, 17, 22, 63, 69, 76,154.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.