kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 14-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kieldiep

Het Kieldiep is een kanaal in Groningen, tussen het Winschoterdiep bij Hoogezand en Annerveenschekanaal. Het is een zijkanaal van het Winschoterdiep. Het heet zo, omdat het een hoek maakte in het veen; Gronings kiel = wig. Het noordelijk gedeelte tussen Hoogezand en het dubbeldorp Kiel-Windeweer werd Kielsterdiep genoemd, het zuidelijke deel (vanaf Windeweer) het Hoofddiep van Windeweer. Pas vanaf ca. 1950 treft men op kaarten de naam Kieldiep aan voor het gehele traject.


Grotere kaart weergeven

Het Kieldiep is in opdracht van de stad Groningen gegraven vanaf 1647 ten behoeve van de ontginning van het veen ten oosten van Kropswolde. Omstreeks 1738 had het kanaal Boven Kiel bereikt. De stad wilde oorspronkelijk het kanaal doortrekken naar Bareveld, om zo de kortste verbinding met het Stadskanaal te maken. Omdat een aantal grondeigenaren bij Bareveld daar niet aan mee wilden werken koos het stadsbestuur uiteindelijk voor een verbinding van het Kielsterdiep met het Grevelingskanaal.

Langs het kanaal ontstond het dorp Kiel-Windeweer. Toen al de turf weggevoerd was, werd het kanaal hoofdzakelijk nog gebruikt voor de afvoer van landbouwproducten naar de aardappelmeel- en strokartonfabrieken in de regio. In 1973 stopte de scheepvaart door het Kieldiep. Enkele bruggen werden vervangen door dammen. De vrachtauto had de rol van de scheepvaart volledig overgenomen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.