kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 10-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kees van der Hoef

Kees van der Hoef (Groningen 1935 - 2018) was een Nederlands schrijver, dichter, recensent, bloemlezer en zanger die vooral in de jaren '60 en '70 van zich liet horen, met provoachtige manifestaties en diverse publicaties. Titels zijn onder meer Gouden jaren van de rock (1971-1973), Terugblik op Groningen (1974) en En van je hela hola (1976).

Ook in de Groningstalige literatuur heeft Van der Hoef een eigen inbreng. Hij is vooral bekend door zijn gedichtencyclus 'Dodentoavel' die in het Groninger tijdschrift Krödde verschijnt.

Van der Hoef startte als rock-'n-roll-muzikant in bandjes als Big Hill and The Rock Bombers en de Jan Hekert Experience. Via het tekstschrijven begon hij met het schrijven van zowel Nederlands- als Groningstalige poëzie.

De literaire wereld had hij leren kennen in het artiestencafé van zijn vader, Chez Antoine aan de Turfsingel.

Vanwege zijn kennis op het gebied van muziek werd hij muziek- en filmrecensent voor onder andere het Nieuwsblad van het Noorden. Hij stelde enkele bloemlezingen samen van met name Groninger dichters. Kees van der Hoef was bovendien meerdere jaren lid van de Groninger Dichtclub.

Toen in 1999 het Nieuwsblad een verkiezing uitschreef voor de Stadjer van de Eeuw, kwam Van der Hoef als negende en als hoogste nog levende Groninger uit de bus.

Kees van der Hoef-prijs
Op zijn 73e verjaardag ontving Van der Hoef in 2008 de eerste Kees van der Hoef-prijs uit handen van de wethouder van cultuur Jaap Dijkstra. Hij ontving de prijs, die bestaat uit 250 euro plus een pond gerookte paling, voor 'zijn verdiensten voor de literatuur in Groningen, voor zijn rol als aanjager van nieuw talent en z'n complete oeuvre'. De prijs zou vanaf dan jaarlijks worden uitgereikt.

Film
Op zijn tachtigste verjaardag werd door Buddy Hermans de een uur durende documentaire Kees gepresenteerd.

Werk
Javaanse Jongens en nog meer leed
Groot Groninger Gedenkboek der Jaren 60
Dodentoavel, opgenomen in het tijdschrift Krödde
De omgevallen boekenkast en andere poëzie
Oh, moeder, wat was ik vroeger gelukkig
Gouden jaren van de rock (1971-1973)
Terugblik op Groningen (1974)
En van je hela hola (1976)
Groningen Pretstad, ± 1980

In 1979 verzorgde Kees van der Hoef, die ook uitgever was, de uitgave van 'Mijn Kamp', waarin zijn vader Anton van der Hoef zijn oorlogservaringen beschreef.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.